Om å dø i sin egen drit

Det er mye vi kan skryte av i Nroge i dag. Vi har flere gode grunner til å være stolte og glade og lykkelige. Vi skal takke våre foreldre, besteforeldre og oldeforeldre – som har bygget velferdsstaten, og vi skal takke Gud eller tilfeldighetene for at vi har vunnet i lotteriet og fått norsk pass.

Men det er noen områder vi har en lang vei å gå før vi kan rette oss opp i ryggen og snakke høyt om det. Jeg kunne snakket generelt, men nå vil jeg rette fokus spesielt mot et område som engasjerer meg: dyrevelferd.

Dyrenes velferd i Norge tas for det meste hånd om av frivillige organisasjoner. Vi har lover og regler for ivaretakelse av dyr og brudd på disse straffes med bøter og fengsel dersom det er alvorlig nok. I VG i dag leser jeg om en katt som har dødd i sin egen drit i en kjeller. Den har måttet lage seg sti gjennom støv, aviser og ekskrementer. Antagelig har den aldri sett dagens lys. Det må ha luktet langt utenfor døra til eieren. Den eneste grunnen til at politiet oppsøker stedet er fordi mannen er anmeldt av skattefuten. Hvorfor er det ingen som sier fra? Dersom noen sier i fra –hvorfor blir ingenting gjort? Hvorfor har vi ikke et eget dyrepoliti i Norge? Bryr vi oss så lite om våre firbeinte venner som vi egenhendig anskaffer oss?

På de internasjonale TV-kanalene National Geographics, Discovery Channel og Animal Planet kan man følge med dyrepolitiet i ulike land, blant andre Sør-Afrika og Amerika.
Det er ganske inspirerende og engasjerende. Tenk på det – et eget dyrepoliti. Uniformerte mennesker som passer på at menneskene er snille de pelskledde vennene. Og dersom de oppdager alvorlige brudd på regler kan eier arresteres på stedet og dyrene kan tas med til en dyreklinikk. Her blir dyrene ivaretatt av vetrinærer og omplassert dersom de ikke kan returneres til sine eiere. Jeg vet vi har politi og mattilsyn i Norge også, men de er ikke i nærheten av å gjøre nok.

Det er altså mattilsynet som skal passe på at dyrenes velferd er ivaretatt i Norge. På mattilsynets hjemmeside står det følgende under fanen ”dyrevelferd”:

Enhver som har grunn til å tro at dyr blir utsatt for mishandling  
eller alvorlig svikt vedrørende miljø, tilsyn og stell, skal snarest mulig varsle Mattilsynet eller politiet. Det fastslår dyrevelferdsloven.

Videre står det at:

Gjelder meldingen din et akutt sykt dyr eller et skadet dyr, kontakt kommunens veterinærvakt.

Høres enkelt ut? Det er ikke det. Det kommer ingen og hjelper til, noe som betyr at man må ha bil, og man må kanskje betale for det. Dyret må dessuten ha en eier. Dersom det ikke har en eier får ikke dyret hjelp. Forstå det den som kan.  Det man må gjøre når man finner et eierløst og skadet dyr er å ringe politiet.

Gjelder meldingen din et eierløst eller påkjørt dyr eller en løs hund, kontakt politiet på telefon 02800.

Det hadde jo vært greit det, dersom bare politiet hadde kommet når man ringer.

Jeg har ringt til politiet flere ganger når jeg har funnet skadede dyr, eller vært bekymret for en hund eller katt i nabolaget. Hvis man tror at de gjør noe med det, så er det altså feil.  De gjør i n g e n t i n g. Takk til snille dyrleger som stiller opp midt på natta for å hjepe, og som trosser noen byråkratiske regler til det beste for dyret.

NOAH er en av organisasjonene for dyrs rettigheter som krever eget dyrepoliti. Jeg kunne ikke vært mer enig. Vi trenger å legge ansvaret for dyrs velferd under en egen enhet som har større vernefokus. Sånn må det bli. Dyr har ingen stemme, så noen må være det for dem. Ingen levende vesner, hverken mennesker eller dyr, fortjener å dø i sin egen drit. Vil DU ha dyrepoliti? Signér kampanjen her.

Dette innlegget ble publisert i Dyrevern, Politikk, Uncategorized og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s